Links www.links.hr
Pretraživanje
Filters
Close

Apsolutna pokrivenost uz ASUS routere s proširivim dosegom

 

Na kvalitetu pokrivenosti Wi-Fi signalom u vašem životnom ili radnom prostoru utječu mnogi faktori, kao što su: lokacija prostorija, broj prostorija i materijali od kojih su izgrađeni zidovi, debljina tih zidova, prisustvo bilo kakvih prepreka, pozicija samog routera itd.

Što se obično događa kada signal više ne doseže do uređaja i kada morate proširiti Wi-Fi pokrivenost, a sve to kada koristite običan Wi-Fi router? U suštini, neophodno je dodati pojačivač ili drugi router za jačanje signala. Ovo je jednostavan i u većini slučajeva najpristupačniji način da ojačate signal i povećate pokrivenost tog signala. Međutim, postoje neki nedostaci.

Ukoliko ste recimo povezani na Wi-Fi mrežu unutar objekta koji za proširenje signala koristi pojačivač ili jednostavno pojačavate mrežu preko dodatnog routera, problem nastaje jer u tom slučaju morate kreirati dvije mreže, jednu za glavni router i jednu za pojačivač (ili dodatni router). Dakle, kada izgubite signal na jednoj mreži, uređaj morate spojiti na drugu mrežu, što dovodi do određenih prekida u povezivanju.

Drugi problem kod pojačivača je taj kada izgubite mrežu sa glavnim routerom, nećete biti prebačeni na najbrži Wi-Fi signal, tj. signal sa najjačim dometom. Vaš uređaj će jednostavno biti povezan sa jednim izvorom sve dok signal potpuno ne nestane, a zatim će se spojiti na drugi.

Čak i u udaljenim prostorijama i na različitim katovima, ako je kuća velika recimo, signal routera možda neće u potpunosti nestati, ali će biti u velikoj mjeri oslabljen, sa čim će oslabiti i brzina protoka internet podataka na vašem uređaju.

Podešavanja u routeru neće se automatski primjeniti na pojačivač, već djeluju kao zasebni uređaji i zahtevaju individualnu konfiguraciju. Uzimajući u obzir takve nedostatke, kreiranje bežične Wi-Fi mreže na bazi tradicionalnog ili običnog Wi-Fi routera i pojačivača (ili drugog routera) nije najbolje rješenje.  

Rješenje za gore navedene probleme je u Mesh sistemima (proširivi Wi-Fi routeri). ASUS posvećuje izuzetno veliku pažnju kada je Mesh tehnologija u pitanju i u svom portfoliju ima Wi-Fi routere sa Mesh podrškom (proširive routere), tj. specijalne uređaje dizajnirane za rad u Mesh mrežama.
Koristeći ASUS proširive routere, dobit ćete Wi-Fi  mrežu sa “besprekidnim” romingom. Kada se krećete po kući Wi-Fi klijent će se automatski i neprimjetno prebaciti na router sa boljim nivoom signala, a samim tim i boljom internet brzinom. Sve to bez prekida veze i u potpunosti automatski. Ako bilo koji uređaj u AiMesh sistemu prestane raditi, mreža će se automatski ponovo konfigurirati i nastaviti raditi preko preostalih nodova (proširivih dodatnih routera) u potpunosti sinkronizirano.

Sa ASUS AiMesh-om možete izabrati proširive routere i proširite Mesh mrežu prema vašim željama, finansijskim mogućnostima i zahtjevima. AiMesh nudi više bezbrižnosti samih mrežnih uređaja, uključujući i integriran, potpuno besplatan AiProtection. Na taj način nije neophodno da imate antivirusni softver na vašem uređaju, jer će vas vaš ASUS router zaštititi od bilo kojih pokušaja malicioznih napada ili upada.  

U nastavku pogledaj ponudu ASUS routera s inovativnom AiMesh tehnologijom.